Followers

Sunday, July 17, 2011

MeNg!DaM LaKsA

Aku teringin sangat nak makan laksa..Laksa buatan my mum, xterdapat di kedai2 berhampiran anda :0)..Laksa yang di jual di kedai xbest, buat membazir duit plus sakit ati.. Baik buat sendiri, siap boleh tambah tanpa segan silu.Lama dah aku mengidam nak makan laksa, hasil dari air tangan my mum. Disebabkan sibuk dek urusan yang xdapat di elakkan, maka tertangguh la mengidam aku nih..tapi pagi tadi, bangun jer dari tido, laksa kegemaranku dah siap.. opssssssssss.. xtolong pun my mum.. :0)

Aku dengan sukarelanya nak masukkan la dalam my blog cara-cara penyediaan laksa ni..nanti bila dah balik Paris teringin makan laksa my mum lagi, boleh la open blog ni, sekadar tengok gambar jadi la, nak balik kampung halaman jauh dah.


1st.....................................................
Ikan yang aku gunakan untuk buat kuah laksa adalah ikan selayang..Rebus dahulu ikan ni n setelah siap direbus, asingkan tulang dan ambil isi ikan tersebut lalu di tumbuk.(lagi banyak ikan, lagi best taw)

 +


2nd....................................................

 +
 +
+
 
+
Bahan-bahan di atas hendaklah di tumbuk @ blender terlebih dahulu


3th....................................................
 +
+
Masukkan santan, asam keping, sedikit garam dan bahan-bahan yang ditumbuk sebentar tadi ke dalam periuk untuk dimasak


4th...................................................

Rebus laksa
+
 Rebus telur


Untuk penambah selera....
+

 +
+

And then bagi yang sukakan pedas boleh la tambah lada kering yang sudah diblender.
 +
 
Berserta belacan

 
N tadaaaaaaaaaaaaaa

pic di atas lum di tambah telur, timun dan sambal



tadaaaaaaaaaaa..ni la my mum yang buat laksa kesukaan ku..da bestttttttt

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...